PŘEJEME VŠEM PĚKNÉ LÉTO A REKONSTRUKCI A KOLAUDACI KAVÁRNY ZDAR!!!

Pro více informací se můžete podívat do našeho Bulletinu Kavárny

Společná fotka na závěrečné akci

CELÝ TENTO ŠKOLNÍ ROK SE KAVÁRNÍCI VZORNĚ ÚČASTNILI VŠECH AKCÍ – každý proto obdržel absolventský list a udělali jsme si společnou fotku na závěrečné akci.

27.6. – Závěrečná předprázdninová akce a vaření

Zajíček se koňským krokem rozloučil se školním rokem a naši kavárníci u toho nemohli chybět. Sešli jsme se v Hostivaři před začátkem akce a společně s paní kuchařkou Lindou Glanc jsme dělali pizzu. Každý si vyzkoušel uválet těsto a vybral si své oblíbené suroviny a mohl si tak vytvořit pizzu dle vlastní fantazie. Vznikla tak výborná Františkova, Maruščina, Verčina, Terezčina, Tomášova pizza.

Můžete se podívat, že pizza byla opravdu k zakousnutí – FOTO ZDE!

Ovšem ne jenom naši handicapovaní klienti se v tomto roce vzdělávali. V květnu proběhl kávový kurz pro vedení projektu Kavárna v Jílovém u Prahy. Kurz byl moc prospěšný, všem se líbil a dozvěděly jsme se mnoho věcí o kávě a také jsme se naučily, jak se má správně káva připravit. Vyzkoušely jsme si i Latté art. Moc nás to bavilo a těšíme se, až v kavárně budeme moci nabídnout naši kávu.

2015-07-02

VÍCE FOTEK ZDE!!

JAKÉ DALŠÍ AKCE PROBĚHLY V ČERVNU, KVĚTNU, DUBNU A BŘEZNU...

18.6. – Příprava chlebíčků u Terezky

Terezka úspěšně ukončila školní závěrečné zkoušky, a tak to bylo třeba náležitě oslavit. Bohužel se termín nehodil všem, a tak jsme si udělaly dámskou jízdu. Terezka a Verča šikovně připravily občerstvení a pak jsme si připily na zdraví a všechny přichystané dobroty ochutnaly. Na více fotek se můžete podívat ZDE!

2015-07-03

3.6. – POLOŽENÍ ZÁKLADNÍHO KAMENE

O této akci se můžete dočíst blíže v hlavních aktualitách, nebo se také můžete podívat do fotogalerie

AKCE V KVĚTNU

27.5. – pečení u Helenky

Pečení francouzského jablečného koláče, tzv. Tarte Tatin si vyzkoušeli všichni kavárníci. U Helenky jsme se sešli opravdu v plném počtu. Pekly se dobroty z listového těsta a také jsme vyzkoušeli již zmíněný výborný francouzský koláč. Vše se povedlo a každý si stihl tu sladkou dobrotu i ochutnat.

2015-07-04   2015-07-05

20. 5. – akce v Hostivaři (firemní den – s obsluhou kavárníků)

Více o celé akce se společností ExxonMobil se dočtete v aktualitách a také se můžete podívat do fotogalerie

Naši kavárnici pomáhali s obsluhou a nabízeli všem občerstvení a nápoje.

18.5. – kurz vaření s organizací "Už ti rozumím!"

Tentokrát se kurzu vaření zúčastnila Terezka a Adam. Když jsem se Adama ptala, jak se jim vařilo, tak odpověděl: "Byla to sranda...polívka se vařila dvakrát, protože ji nejdřív někdo osladil ツ" No žádný učený z nebe nespadne, ale další chody se již vydařily a nakonec i polévka byla dobrá!

13.4. - schůzka všech kavárníků v Hostivaři

Na schůzce byli všichni informováni o dění s budoucí kavárnou. Dozvěděli jsme se, jak to vypadá se stavebním povolením, kdy by snad mohlo být hotové, kdy by mohla začít rekonstrukce a kdy by se mohlo otvírat. Dále se projednávala možnost bezplatných stáží v Hostivaři, kde by kavárníci mohli trénovat do budoucí kavárny. Obsluha klientů a zákazníků Jezdecké akademie a pomoc s úklidem na baru a ve stájích. Domluvilo se, že během dubna a května bude zkušební provoz.

...BŘEZEN A AKCE PRO NAŠE KAVÁRNÍKY...

PEČENÍ FRANCOUZSKÝCH KOLÁČŮ „QUICHE"

V pondělí 30.3. jsme se v hojném počtu sešli na pečení koláčů u Helenky. Na programu bylo pečení dvou druhů quiche koláčů. Každý si našel svou práci. Terezka s Verčou připravovaly těsto na koláč. Tomáš Verbíř ve spolupráci s maminkou rozválel a přichystal do formy těsto na první koláč – ten byl se špenátem, smetanou a klobáskou. Velmi si dával záležet na tom, aby byla klobáska pěkně a rovnoměrně rozmístěna po celém quiche. Druhý koláč jsme dělali s pórkem, sýrem a smetanou. Oba slané koláče se velmi povedly.

VÝTVARNÉ DÍLNIČKY S MÍŠOU – Jarní a Velikonoční vyrábění

Poslední březnové úterky jsme vyráběli a vyráběli. V úterý 24.3. proběhla Jarní dílníčka a o týden později 31.3. Velikonoční. Tohoto výtvarného tvoření se zúčastnili i někteří naši kavárníci.

Můžete se podívat

SLAVNOSTNÍ OTEVŘENÍ JEZDECKÉ AKADEMIE Bleu de Ciel v Hostivaři

V sobotu 21.3. byl první jarní den a my jsme jaro přivítali všichni společně. Akce se velmi vydařila. Program byl bohatý a přišlo se podívat mnoho dětí, jejich rodičů, mnoho našich klientů a celý areál byl přístupný i pro širokou veřejnost. Děti se mohly svést na konících a mezi vozením byl vždy prostor pro jezdecké ukázky. Kdo chtěl, přinesl si s sebou něco na grilování nebo byla možnost si buřtíky a klobásy zakoupit na baru od našich kavárníků, kteří na akci během dne, ale hlavně pak večer velmi pěkně pomáhali a obsluhovali.

Akce byla zakončena koncertem skupiny „Friday Morning" a také symbolickým pokřtěním podkovy, která se pak zavěsila nad hlavní vchod do stájí.

Děkujeme všem za pomoc ツ

KURZ DRÁTKOVÁNÍ PRO KAVÁRNÍKY

Hned ve středu 18.3. byla pro kavárníky další akce. Kurz drátkování vedla naše výtvarnice Míša Huslarová a myslím, že se akce líbila. Zkoušeli jsme drátkovat na láhve od vína, na skleničky (to by se mohlo do budoucí kavárny hodit jako možná dekorace na láhve s vínem). Dále se vyráběly různé šperky a mnoho dalších pěkných věcí. Všichni se velmi snažili. Není to vůbec jednoduché, ale myslím si, že se všechny drátkované výrobky opravdu povedly.

Podívejte se na fotky

VAŘENÍ V TANČÍCÍ KUCHYNI

V pondělí 16.3. se Adam, Terezka a Verunka zúčastnili již druhého kurzu vaření od organizace "UŽ ti ROZUMÍM!" Kurz vede profesionální kuchař Jiří Šedivý a je o něj velký zájem. I přesto se nám podařilo domluvit alespoň tři místa. Kurz se našim kavárníkům líbil, připravili jak hlavní jídlo, tak moučník.

Vařila se česneková polévka, dále těstoviny ochucené pestem a posypané parmazánem a jako dezert se připravil a byl servírován jablečný dortík se šlehačkou a čokoládou.


JAK JSME ZAHÁJILI MĚSÍC BŘEZEN

V neděli 1.3. nás koně pozvali na čokoládové Fondue - do stáje v Hostivaři

Nejenom koně, ale také naši kavárníci se těšili na velkou účast na této akci. Na programu bylo samozřejmě ježdění na koních (povozili se i pracovníci), ale také to bylo čokoládové odpoledne. Čokoládou se malovalo, čokoláda se jedla a čokoláda byla naprosto všude, což se dětem líbilo!!! Naši šikovní pracovníci na akci pomáhali s obsluhou hostů. Dospělým se nejčastěji nosila káva nebo čaj pro zahřátí a děti si nejvíce objednávaly ovocnou šťávu. Maruška, Terezka a Verča nám velmi pomohly s přípravou čokoládových Fondů. Příprava této dobroty jim byla již známá z kurzu vaření, který proběhl začátkem února. Měly zde tak jedinečnou šanci, si to znovu vyzkoušet.

DĚKUJEME JIM ZA POMOC!!!

Návštěva MUZEA GASTRONOMIE

Muzeum gastronomieVe čtvrtek 26.2. jsme s Adamem a Verčou navštívili Muzeum gastronomie. Ostatní pracovníci si užívali na horách, a tak se jim termín nehodil, ale my jsme si to užili a dozvěděli jsme se nové věci. V muzeu jsme si prohlédli, jak se vařilo v průběhu let, jak se měnila kuchyně a druhy jídel. Mohli jsme porovnat, jak vařil pračlověk a jak se vaří dnes. Viděli jsme černou kuchyni a též velmi moderní novodobou kuchyni se všemi jejími vychytávkami (např. mluvící lednice, dotykové čidlo na světlo, voda - která mění barvu, dle své teploty apod.)

Též nás velmi zaujaly druhy všemožných příborů (asi nejvíce příbor tzv. dietní, ten jsme si museli i vyfotit - viz foto níže).

kav-dietni-pribor

Jak jsme připravovali pravé ŠVÝCARSKÉ FONDUE

S našimi kavárníky jsme si vyzkoušeli, jak se připravují "Fondy", a to jak sýrové, tak čokoládové. Přišli si tedy na své milovníci sýrů i čokolády.

28.1. jsme si uvařili sýrové Fondy a moc nám všem dobrý rozpuštěný sýr s bagetami a chlebem chutnal. Někdo strouhal sýr, někdo krájel bagety a někdo připravoval maso, které jsme si pak také zkoušeli namáčet do sýrové dobroty. Tak i ti, co mají rádi maso, nebyli ošizeni.

Hned za týden na to - 4.2. jsme si udělali sladkou verzi Fondů. Každý měl na starost přípravu jednoho druhu ovoce. To se nakrájelo na kousky, které jsme pak společně namáčeli do rozpuštěné čokolády. Banány, jahody, mandarinky, jablka a dokonce i kiwi...to vše bylo s čokoládou výborné.

Moc jsme si pochutnali...

Můžete se podívat na celý průběh přípravy a na naše mlsání :-)

 

BOWLING

V pondělí 19.1. jsme se v podvečer sešli na Černém mostě, kde jsme si v místním klubu zahráli s našimi dětmi bowling. Zajíček takto chtěl poděkovat svým dětem za jejich práci ve škole a kavárníkům též za jejich vzdělávání se pro "kavárnu." Nejmladší členové si s bowlingovou koulí dali opravdu velikou práci, nejen aby jí udrželi, ale aby se trefili na dráhu :-) Byla to veliká legrace, myslím, že si to užili, jak děti, tak i jejich rodiče :-)
 
Bowling
 

Jak se vařilo v NOVÉM ROCE...

V pondělí 12.1. 2015 bylo několik našich pracovníků na kurzu vaření od sdružení Už ti rozumím! Terezce, Adamovi i Verče to šlo dobře a co si uvařili, to si také snědli a moc jim to chutnalo :-) 
Na jídelníčku byla polévka - Brokolicový krém, hlavním jídlem byly šťouchané brambory s cibulkou a opečeným párkem a sladkou tečkou nakonec, moučník s názvem: utopená kobliha s pudinkem, broskví a jogurtem.
 
Můžete se podívat na fotky ZDE!!!

PŘEDVÁNOČNÍ POSEZENÍ spojené s NAROZENINOVOU OSLAVOU

15.12. v pondělí jsem se společně setkali na Staroměstském náměstí, podívali jsme se na stromeček a poté nás Terezka zavedla k nim domů, kde se uskutečnila poslední akce tohoto roku. Všichni se hned po příchodu pustili do práce a za malou chvíli už byl stůl plný dobrot. Tentokrát jsme dělali chlebíčky a jednohubky, abychom mohli udělat oslavu Terezčiných dvacetin. Oslava i vánoční posezení se moc povedlo. Předali jsme si dárečky a popřáli si společně krásné Vánoce. Podívejte se na fotky!

12-01

KRÁSNÉ A KLIDNÉ VÁNOCE A DO NOVÉHO ROKU VŠECHNO NEJLEPŠÍ

 

LISTOPAD A PROSINEC – akce s našimi kavárníky

12-028.12. - Opět jsme se sešli, abychom si uvařili něco dobrého. Tentokrát bylo téma palačinky :-) Sladkosti má rád každý, proto jsme si tento večer opravdu dobře osladili. Moc se všem vyhazování palačinek do stropu dařilo, vymalovat nebylo potřeba :-)

Foto z vaření palačinek si můžete prohlédnout ZDE!

12-03Ve středu 3. a 10. 12. jsme si trochu odpočinuli od vaření, abychom nebyli tlustí na tři prsty a raději jsme své šikovné ruce zapojili do vyrábění krásných vánočních přáníček, andělíčků apod. Abychom se od gastronomie úplně nevzdálili, tak jsme si alespoň nazdobily voňavé perníčky. DĚKUJEME moc naší výtvarnici MÍŠE HUSLAROVÉ za skvělé nápady, za organizaci a přípravu Vánočních dílniček, které se jako každý rok pěkně vydařily!!! Ostatně můžete se podívat, jak a co se vyrábělo – foto je k nahlédnutí ZDE.

 

PROSINEC JSME SPOLEČNĚ ZAHÁJILI U MARTINKY V KUCHYNI

1.12. - Kurz vaření 

V pondělí jsme pro naše milé kavárníky připravili malou lekci vaření.  Adam s Terezkou a Verunkou připravovali těstovinový salát. Práce jim šla od ruky,  všichni byli moc šikovní a odměnou nám byla výborná večeře :-)

Ještě jsme probrali pár frází z angličtiny, abychom byli připraveni v naší budoucí kavárně i na hosty nemluvící česky. To tedy byla legrace! :-)

12-04

Těšíme se na vás příště :-)

Týnka a Martina

 

MUZEUM KÁVY – 24.11.2014

V pondělí jsme s našimi kavárníky - Maruškou, Adamem, Terezkou, Verunkou a Tomášem navštívili Muzeum kávy, kde jsme nejprve zhlédli naučné video o tom, jak kávové zrnko putuje z plantáže až do našeho šálku. Poté jsme zhlédli nádhernou sbírku už dávno zapomenutých exponátů, jako jsou strojky pro přípravu, mletí, pražení a servírování kávy. Dalo se najít pár kousků, které si třeba já pamatuji, když jsem jako malá jezdila k prababičce :-)


Také nás všechny velice zajímalo zvířátko Cibetka. Zrníčka kávy, která projdou trávicím traktem tohoto zvířátka, jsou pak vybírána a je z nich pražena tzv. Cibetková káva. Mnohým se také líbil starý telefon, který si s radostí vyzkoušeli.

12-05

Můžete se podívat na všechny fotky ZDE!

KURZ VAŘENÍ U MARKÉTY – Příprava zeleniny

Ve středu 19.11. proběhl první kurz našeho mini vaření. Sešli jsme se u Markéty a připravovali jsme zeleninovou večeři – i milovníci masa museli uznat, že se večeře povedla a chutnala všem. Všichni se šikovně vrhli do krájení a za chvilku byla večeře na stole. Udělali jsme si výborný Balkánský salát a jako hlavní chod byla brokolice s bramborem.

kurz vaření 19.11.

Fotky k prohlédnutí!!!

O víkendu 15.11. jsme s Verunkou navštívily Festival kávy. Mohly jsme ochutnat všemožné druhy káv, byly jsme společně na workshopu přípravy kávy, podívaly jsme se na postup pražení kávy a také jsme se dočkaly Ethiopského kávového obřadu. Byl to pěkný zážitek.

NAUČNÁ VINNÁ STEZKA – 12.11.2014

První listopadovou akcí byla návštěva Vinice Sv. Kláry v Tróji. Sraz byl se všemi na Výtoni a šli jsme se společně podívat do prostor kavárny. Poté jsme vyrazili na vinice. Vinařská stezka byla zajímavá, líbila se všem. Na informačních stojanech jsme se dozvěděli např. něco málo z historie vinařství, dále jak se réva vinná pěstuje, jaké jsou odrůdy apod. Akce byla zakončena degustací ve vinárně – někdo si dal jen čaj či čokoládu, ale také se ochutnávalo víno svařené – byla nám trochu zima a museli jsme se zahřát :-). Na další fotky se můžete podívat ZDE!!!

12-06


NĚCO KONČÍ…NĚCO NOVÉHO ZAČÍNÁ…

5.11. – ZÁVĚREČNÁ A ROZLUČKOVÁ SCHŮZKA V CAFÉ LOUVRE

Ve středu 5.11.2014 se všichni kavárníci sešli v Galerii kavárny CAFÉ LOUVRE. Setkání proběhlo i s panem Spohrem (majitelem kavárny), který nám společně se slečnami servírkami zajistil dobré občerstvení. Jsme rádi, že jsme se sešli a všichni společně mohli poděkovat za tříletou úspěšnou spolupráci. Posezení bylo velmi příjemné, ale zároveň i smutné, protože se všem v Louvru pracovalo dobře a bude se nám po spolupráci stýskat. Nový provoz Galerie již pravidelnou spolupráce a sestavování směn našich pracovníků neumožňuje. Jsme domluveni na případné výpomoci, při některých vybraných akcích. Na schůzce nepanovala smutná nálada, všichni si pěkně popovídali a zavzpomínali. Věříme, že sice jedna etapa končí, ale další nová je před námi. S pracovníky a asistenty jsme se domluvili na další spolupráci během jejich pracovní pauzy. Budeme společně navštěvovat vzdělávací kurzy, semináře a exkurze a budeme tak připravovat naše pracovníky na budoucí nástup do nového projektu v Zajíčkem provozované kavárně.
DĚKUJEME TEDY VŠEM ZA PŘÍJEMNĚ PROŽITÝ středeční podvečer…
DĚKUJEME ZA SPOLUPRÁCI panu Spohrovi, panu Novákovi a slečnám servírkám, Simoně a Veronice, které byly denně v kontaktu s našimi pracovníky.
NA FOTKY Z AKCE SE MŮŽETE PODÍVAT ZDE:

Kavárna 5.11.2014


JAK TO VYPADÁ na podzim V KAVÁRNĚ?

8.žáří 2014 jsme měli všichni společně schůzku i s panem Spohrem a panem Novákem z Louvru. Schůzka se již konala v zrekonstruovaných prostorách Galerie kavárny Café Louvre. S novými prostory přišel i nový režim naší spolupráce. Během září je kavárna pro veřejnost uzavřena a konají se jen akce pro firmy. V této době naši pracovníci mají ještě pauzu a směny jim znovu začnou až 29.9. Nové prostory jsou více přizpůsobeny na konání firemních akcí, a tak se směny pracovníkům budou plánovat nárazově, když bude otevřeno pro veřejnost. Současně se snažíme připravovat pro naše pracovníky novou kavárnu, můžete se podívat, jak se situace vyvíjí. Co vše je za námi a co nás ještě čeká? Dozvíte se v Bulletinu kavárny kliknutím na tento odkaz:

Bulletin kavárny AD ASTRA!!!

Držme si společně palce, ať nám to vyjde :-)

PŘES OBTÍŽE

KE

HVĚZDÁM

Latinské motto – Per Aspera ad Astra

a náš dlouholetý sponzor a investor kavárny společnost ADASTRA

stáli u zrodu názvu kavárny

Café Ad Astra


23.6.2014 – Poslední kavárenská schůzka a přejeme všem KRÁSNÉ LÉTO, BÁJEČNOU DOVOLENOU, PĚKNÉ PRÁZDNINY A TĚŠÍME SE ZASE V ZÁŘÍ NA SHLEDNANOU!!!

Na schůzce jsme si popovídali, poděkovali za spolupráci v tomto školním/kavárenském roce a rozdaly se červnové výplaty. Každý pracovník dostal pochvalu za práci a velké díky za spolupráci patří celému vedení kavárny Louvre (panu Spohrovi, panu Novákovi, slečnám servírkám a všem ostatním).

Pochvalný kavárenský list

Fotograficko kavárenský piknik na petříně

V květnu bylo krásně, a tak jsme se rozhodli, že si uděláme schůzku venku. V pondělí 26.5.2014 se všichni kavárníci (kromě Terezky – ta se bohužel nemohla zúčastnit) sešli pod lanovkou na Petřín. Společně jsme vyjeli lanovkou až nahoru a našli jsme si pěkné piknikové místečko. Kdo chtěl, mohl si sednout na deku, kdo nechtěl, mohl se posadit na lavičky. Každý přinesl drobné občerstvení, takže i naše bříška byla spokojená.

Kavarenský piknik na Petříně Kavarenský piknik na Petříně

Během celé akce probíhala kavárenská schůzka, při které se povídalo a rozdaly se výplaty za duben a květen. Náš piknik přišel zdokumentovat pan fotograf Daniel Michálek. Fotil průběh celé akce a také nám udělal krásné společné fotky. Kdo měl zájem o individuální focení nebo o focení v menších skupinkách, také to nebyl žádný problém, pan fotograf byl velice ochotný.

Kavarenský piknik na Petříně Kavarenský piknik na Petříně

S panem fotografem dorazila i sympatická slečna vizážistka Petra Leitnerová, která zvládla nalíčit skoro všechny přítomné dámy. Byl o to veliký zájem a užívaly si to jak malé, tak velké dámy. Každý chtěl na fotce vypadat krásně.

Kavarenský piknik na Petříně Kavarenský piknik na Petříně

Piknik se povedl, počasí bylo jak na objednávku a fotky jsou moc pěkné.

Všem to sluší, na komplet fotky se můžete podívat ZDE

DĚKUJEME VELMI panu MICHÁLKOVI za krásné fotky, které nám nafotil a následně upravil a slečně LEITNEROVÉ za nalíčení a oběma za jejich ochotu a čas, který s námi strávili.

Doufám, že i jim se akce líbila.

V neposlední řadě díky všem, že jste dorazili. Velice ráda jsem strávila tak krásné odpoledne právě s vámi a těším se na další akce.

Kristýna


ÚNOR, BŘEZEN A DUBEN V KAVÁRNĚ

Máme tu několik novinek, které se u nás během posledních měsíců udály, a rádi bychom se s vámi o ně podělili.

V první řadě děkujeme za vstřícnost slečen servírek a za spolupráci s našimi pracovníky:

„S Terezkou si nemůžeme stěžovat, ta nová slečna servírka Zuzka je velice milá, s Terezkou výborně komunikuje a zapojuje ji do všeho. To samé i druhá slečna servírka Simona. Děkujeme.“

(napsala asistentka Terezky – Barbora Jeřábková)

„Jsme moc spokojení. Servírka Veronika je velmi milá. Adam obsluhuje, odnáší nádobí - to ho moc baví. Byla jsem teď v kavárně několikrát místo babičky (asistentky) a viděla jsem to na vlastní oči. Servírka Simona je také prima. Někdy chodíme i v sobotu, když v pátek nemůžeme nebo když je akce.“

(napsala maminka Adama – Markéta Tomášková)

  • od května bude mít Tomáš Verbíř rozšířeny směny

Na aktuální rozpis směn se můžete podívat ZDE

  • obsluha s novým systémem zaznamenávání objednávek

V kavárně je nyní k dispozici zalaminovaný jídelní a nápojový lístek. Pracovníci si mohou objednávku poznamenat fixou, která se dá po vyřízení objednávky smazat. Mohou tak na ten samý lístek zapisovat další a další objednávky. Věříme, že bude systém vyhovovat.

  • od dubna máme v kavárně nový stojan s kasičkou a pohledy

stojanstojan

Hosté kavárny mohou přispět do kasičky na aktivity Zajíčka na koni, o.p.s. a mohou si za to vzít na památku pohlednice vyrobené našimi klienty.

  • v březnu začala již tradičně výroba velikonočních přáníček

Letos bylo na výrobu méně pracovníků, protože při směnách nebylo tolik času. Pracovníci se věnovali více obsluze hostů (to jsme velice rádi!!!)

I přesto se povedlo vytvořit mnoho pěkných přáníček a moc za ně děkujeme jejich tvůrcům (Marušce, Františkovi a Tomášovi). Krásná přáníčka se i velice dobře prodávala v kostelích a není divu, podívejte se sami, jak se dařilo:

Velikonoční přáníčka od Zajíčka

V neposlední řadě DĚKUJEME I MÍŠE HUSLAROVÉ naší výtvarnici, která nám jako vždy zajistila materiál a nápady na vyrábění přáníček.

  • naši pracovníci od února změnili své pracovní místo :-)

Pokud neobsluhují, tak sedí a pomáhají se skládáním ubrousků a ořezáváním pastelek či tužek v přední části kavárny.


Přejeme všem krásné VÁNOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ ROK 2014

PF 2014

PŘÁNÍČKA VYRÁBĚNÁ V KAVÁRNĚ při workterapii

ÚSPĚŠNÉ ZAKONČENÍ ROKU 2013 V KAVÁRNĚ

Ve čtvrtek 19. prosince se v kavárně Café Louvre v Galerii konala akce pana starosty Prahy1 anaši pracovníci byli požádáni, aby se této akce zúčastnili a pomohli s obsluhou. Terezka, Veronika, Maruška a Adam se na obsluhování moc těšili. Nejprve na nich bylo vidět, že jsou trochu nervózní, ale to trvalo jen krátce. Velice rychle se rozkoukali a na „place“ obsluhovali perfektně. Na bar nosili objednávky od jednotlivých hostů a všechny je též sami vyřizovali. Večer se velice vydařil. Každý si mohl vyzkoušet, jak to opravdu na velkých akcích chodí. Není to lehká práce, když je hodně hostů, musí se obsluha ohánět. Zvládali to ale perfektně a bylo vidět, že je to velice baví. Dokonce si mohli obsloužit i samotného pana starostu, který se nechal vyfotit se všemi našimi pracovníky.

kavarna

Na ostatní fotografie se můžete podívat ZDE

Akce se moc líbila (zpětná vazba od asistentů):

Jen bych chtěla pochválit včerejší akci v Louvru.

Veronika si konečně vyzkoušela, co to je opravdová práce, jsem za to moc ráda. 

Bohužel jsme museli odejít jako první už ve 21 hod. kvůli dopravě, což nás dost mrzelo.

Poděkujte prosím případně naším jménem i vedení Cafe Louvre, že nám tuto zkušenost umožnilo.

Rádi se zúčastníme nějaké další!

S pozdravem

Jitka Bílá (asistentka Verunky Bílé)

----------------------

I nám se to moc líbilo! Po překonání počátečního strachu se Terka úplně bez problémů sama chopila obsluhy beze mě a já z toho měla velikou radost. A jsem na ni pyšná, jak to dobře zvládala. Bylo nám tam dobře, děkujeme Vám.

Jana Jeřábková (asistentka Terezky Jeřábkové)

 

POSLEDNÍ SCHŮZKA

Týden předtím, 12. prosince, proběhla poslední schůzka tohoto roku. Chtěli jsme se tentokrát sejít na nějakém neobvyklém místě, a tak jsme vyzkoušeli čajírnu a kafírnu Siva u Staroměstského náměstí. Po cestě jsme si mohli prohlédnout vánoční strom a správně se vánočně naladit. I schůzka byla ve vánočním stylu. Mimo klasických výplat a ostatních administrativních záležitostí jsme si předali dárečky a popovídali jsme si u dobrého čaje či kávy. K tomu si každý mohl jako dárek od Zajíčka objednat dobrý medovníček.

Rozpis směn do konce roku:

23.12. - zavřeno

24.12. - volno

25.12. - Veronika (15:30-18:30)

26.12. - Veronika (13:00-16:00)

27.12. - Adam (15:00-18:00)

30.12. - Terezka (15:00-18:00)

31.12. - Adam (15:00-18:00)

1.1.     - Veronika (15:00-18:00)

2.1.     - zatím volno (František nebude v Praze) - možná si někdo vezme směnu místo něj!

3.1.     - Adam (15:00-18:00)

schuzka-1 schuzka-2
schuzka-3 schuzka-4

ZAČAL NOVÝ ŠKOLNÍ ROK 2013/2014 A S NÍM BYLA HNED OD ZÁŘÍ ZAHÁJENA I DALŠÍ ETAPA PROJEKTU.

4. etapu projektu odstartoval v pondělí 2.9. Tomáš a další dny se postupně zapojili i všichni další pracovníci - Maruška, Veronika, František, Adam i Terezka.

Rozpis směn se po prázdninách ani příliš nezměnil. Pokud budete chtít některého pracovníka navštívit a objednat si u něj kávičku, můžete se podívat, kdy ho v Galerii kavárny Louvre najdete.
Hned první den v říjnu jsme měli všichni společnou schůzku, kde jsme projednávali obsluhování hostů a kde byl představen nový způsob zápisu objednávky. V kavárně nebo doma budeme také vyrábět krásná vánoční přáníčka v rámci arteterapie. Všem se nám náměty a šablonky na přáníčka líbili a DĚKUJEME proto naší výtvarnici MÍŠE HUSLAROVÉ, že nám s přípravou pomohla a zajistila i potřebný materiál!!!
Všichni se můžete těšit na krásné výrobky :-)

 

ZÁVĚREČNÉ ZHODNOCENÍ 3. ETAPY PROJEKTU

 

Kavárna 06-2013

Aktuálně:

Zápis ze schůzek 26.5. a 23.6.2014

Zápis ze schůzky 10.4.2014

Zápis ze schůzky 13.3.2014

Zápis ze schůzky 13.2.2014

Zápis ze schůzky 9.1.2014

Zápis ze schůzky 12.12.2013

Zápis ze schůzky 6.11.2013

Zápis ze schůzky 1.10.2013


KVĚTEN V KAVÁRNĚ 

Koncem března svou práci v kavárně ukončila Eliška, v dubnu si o její směny rozšířila práci Verunka a na přelomu dubna a května jsme se seznámili se sympatickou Terezkou, kterou jsme záhy přijali do našeho pracovního kolektivu. Jsem rádi, že budeme moci další šikovné mladé dámě zprostředkovat tuto pracovní zkušenost. Terezka je 18-ti letá usměvavá a milá dívka a u „přijímacího pohovoru“ zaujala rovněž pana majitele kavárny. Terezka je tedy do projektu přijata a v pondělí 13.5. měla svou první směnu. Tak jí přejeme, ať se jí u nás líbí, ať jí jde práce pěkně od ruky a baví ji.

Více informací o naší nové pracovnici najdete zde.

nová pracovnice kavárny - Terezka nová pracovnice kavárny - Terezka

 

LEDEN, ÚNOR, BŘEZEN – za kamna vlezem, DUBEN – ještě tam budem?

NE!!! My budeme v kavárně :-)

Naši pracovníci odstartovali i nový rok 2013 úspěšně. Během měsíce ledna jsme se s vedením kavárny domluvili, že Adam a Veronika budou moci začít i s obsluhou hostů. Práce je moc baví. V únoru bylo v kavárně trochu volněji, protože si většina pracovníků vyjela na hory. Ovšem svoje směny si chtěli nahradit, a tak o to více pracovali v jiné dny nebo si směny napracovali v lednu či po horách v březnu. Takže rozhodně netrávili březen za kamny. Také všichni pilně vyráběli (v rámci workterapie) krásná velikonoční přáníčka. PŘEJEME TEDY VŠEM KRÁSNÉ VELIKONOCE  

PŘEDVÁNOČNÍ ČAS V KAVÁRNĚ

Naši pracovníci pilně chodili pracovat do kavárny i v předvánočním adventním období a do práce se těšili. Mohli jste tedy některé zastihnout i o svátcích a mezi svátky.

14.12.2012 proběhla poslední schůzka v roce. Sešli se na ní všichni pracovníci, asistenti a rodiče. Kromě pracovních záležitostí jsme si předali i malé dárky a příjemně jsme si popovídali a poseděli u dobré kávy, čaje či vínka. Myslím, že šlo o hezké zakončení a těším se na všechny i v novém roce :-)

kavarna kavarna 

 OD ŘÍJNA MŮŽEME do pracovního týmu PŘIVÍTAT NOVOU PRACOVNICI, Veroniku Bílou

Více informací o ní se můžete dozvědět zde
Veronika nastoupila na svou první směnu ve středu 24.10. Přejeme jí úspěšný start.

Práce jí šla perfektně od ruky, můžete se také podívat:

Veronika - první směna

 ZÁŘÍ V KAVÁRNĚ… Jak se našim pracovníkům daří v kavárně?

Vykročili všichni do nového školního roku a do 3. etapy projektu tou správnou nohou?

O tom jsme si povídali na říjnové schůzce 5.10. přímo v kavárně Café Louvre a myslím si, že se nám všem v kavárně dobře pracuje a že jsme zahájili září úspěšně. Dali jsme dohromady nový rozpis směn a také se čas pracovních směn posunul více do odpoledních hodin. Na změny, které proběhly, se můžete podívat přímo na rozpis jednotlivých směn.

V průběhu celé schůzky nás krásně obsluhoval Adam, kterého práce bavila i přesto, že měl již dávno padla :-)

Také jsme se od jednotlivých pracovníků dozvěděli, co si o letních prázdninách koupili nebo na jaký dárek si mohli přispět ze své malé pracovní odměny. Během schůzky nám to nakreslili nebo napsali:

 

OD ZÁŘÍ ZAČÍNÁME ZNOVU PRACOVAT :-) 
3. ETAPA PROJEKTU JE ÚSPĚŠNĚ ODSTARTOVÁNA!!!

 

ZÁVĚREČNÉ ZHODNOCENÍ 2. ETAPY PROJEKTU

 Zápisy ze schůzek (září 2012-červen 2013)

 

ROZŠÍŘENÍ PROJEKTU O NOVÉHO ČLENA – Adam Tomášek

První směnu v kavárně měl Adam v pondělí 5.3. 2012. Můžete se podívat, jaké práce si vyzkoušel a jak se mu v kavárně první den líbilo.
adam0001
adam0002

 

Projekt kavárna se nám úspěšně rozšířil na pět pracovníků, a tak od března můžete navštívit každý všední den jednoho z nich. Chodí pomáhat vždy jednou týdně podle stanoveného rozpisu.

 

NOVÝ PRACOVNÍK - Tomáš Verbíř 

TomášKoncem ledna jsme se seznámili s Tomášem a jeho maminkou (asistentkou). Na schůzce s vedením kavárny Tomáš prošel (jak on říkal) „pohovorem", a tak nic nebránilo tomu, aby od února nastoupil na první pracovní směnu. V pondělí 6.2.2012 ho neodradil ani tuhý mráz, který stále trval a dorazil do kavárny. Můžete se podívat, jak první směnu výborně zvládal.

 

 

 

 

TomášTomášTomáš 

Bližší informace o Tomášovi si můžete přečíst zde

 

POZOR ZMĚNA!!!

Lucie Cibulková s námi zahájila i novou etapu projektu. V kavárně Café Louvre se jí líbilo, ale dostala pracovní možnost na částečný úvazek v jiné restauraci. Společně se svou maminkou se rozhodla, že již v naší cvičné pracovní pozici nebude nadále pokračovat, aby na ni pracovních povinností nebylo mnoho. Loučíme se tedy s Luckou a přejeme ji mnoho úspěchů v pracovním i osobním životě. Společně s odchodem našeho prvního pracovníka jsme rozšířili stránky o složku se zaměstnanci, kteří u nás pracovali.

Zde se můžete na fotky a informace o Lucce podívat.

 

PRVNÍ SMĚNY v Galerii kavárny Café Louvre

Všichni pracovníci se již v nové kavárně vystřídali a práce se jim zalíbila. Pracovní směnu mají vždy na tři hodiny od 12:00 – 15:00. První hodinu pomáhali většinou s přípravou stolků (například utírání, leštění stolků a příprava jídelních a nápojových lístků). Poté si vyzkoušeli pomocné práce buď v prostorách kavárny, nebo v kuchyňce - trhání lístečků máty do čaje, skládání ubrousků atd. Nejoblíbenější činností se asi stalo ořezávání pastelek a tužek v rámci jejich workterapie. Tyto tužky jsou hojně využívány pro hosty kavárny, kteří mohou psát své připomínky či návrhy.

Podívejte se, jak to Marušce, Elišce, Lucce i Fandovi slušelo:

 

Všimli jste si nových zelených zástěrek pro naše pracovníky???
Za jejich potisk DĚKUJEME výtvarnici MÍŠE HUSLAROVÉ

 

Další etapa projektu ZAHÁJENA OD 1.11. 2011 v nové hostitelské kavárně CAFÉ LOUVRE

Naši pracovníci se již do kavárny po prázdninové pauze moc těšili, proto jsme velice rádi, že se podařilo najít novou kavárnu pro vzájemnou spolupráci. Kavárna Café Louvre se nachází v centru Prahy a je tedy dobře dostupná. Další etapu projektu úspěšně zahájila v úterý 1.11. 2011 Maruška Náměstková alis Džásík. Ostatní pracovníci (František, Eliška a Lucka) si práci v nové kavárně poprvé zkusí podle rozepsaných směn.

 

 Zápisy ze schůzek (listopad 2011 - červen 2012) 

 

Startovací etapa

resume

„Startovací etapa se podařila!!!“

V první řadě chceme poděkovat firmě ADASTRA za finanční podporu projektu, bez níž by realizace nebyla možná. Také děkujeme kavárně NA SKOK za spolupráci a všem, kteří se jakýmkoliv způsobem do projektu zapojili - tedy i hostům, kteří přišli do kavárny zaměstnance podpořit.

Projekt Kavárna – zaměstnání pro handicapované (startovní etapa) probíhal od dubna do června a byl ukončen 27. 6. 2011 závěrečnou schůzkou pro zaměstnance, jejich asistenty a rodiče. Zaměstnanci zde obdrželi „výuční list“, že tuto startovací etapu úspěšně absolvovali.

Každému zaměstnanci práce v kavárně přinesla něco jiného. Někdo se naučil novou práci, kterou ještě nedělal, někomu pomohl kontakt s hosty a již se nestydí. Jiným se prací rozvíjí motorika – při roznáškách objednávek se jim již neklepou ruce. Zaměstnanci se na práci těší, vědí, že mají určitou povinnost a zodpovědnost.

V KAVÁRNĚ SE I SLAVILO

V pátek 20. května proběhl dopoledne klasický pracovní den a František obsloužil příchozí hosty tak jako každý týden. „Nejdřív práce, potom koláče!" Odpoledne se opravdu v kavárně slavilo, František společně s rodinou a svými přáteli oslavil 20. narozeniny. Chvíli dokonce svým hostům chtěl ukázat, jak to v práci chodí a tak si znovu vzal zástěru a vyřizoval i roznášel objednávky. Potom přišel na řadu i dort a spousta dárků a tak si již narozeninovou oslavu pořádně užil. Přejeme VŠECHNO NEJLEPŠÍ!!!

ODSTARTOVALI JSME DALŠÍ MĚSÍC – ANEB KVĚTEN V KAVÁRNĚ

S novým měsícem přišly i novinky v podobě rozšíření řad našich zaměstnanců. Od 9. 5. 2011 se můžete těšit na novou zaměstnankyni Lucii Cibulkovou. Pokud jste někdy navštívili kavárnu Vesmírna, možná Vám bude Lucka povědomá, protože právě tam 3 roky úspěšně pracovala. Kavárna NA SKOK pro ni bude novým prostředím, přijďte ji tedy podpořit každé pondělí od 13:00 – 15:00.

OHLÉDNUTÍ ZA MĚSÍCEM DUBNOVÝM...

Máme všichni velkou radost, že se práce daří a že ohlasy jsou pozitivní jak ze strany hostitelské kavárny, tak ze strany zaměstnanců i jejich asistentů. I přesto že se s každým zaměstnancem musí pracovat rozdílně, každý potřebuje individuální přístup, každý z nich má svá „specifika", došlo již v prvních týdnech k seznámení a porozumění zaměstnanců s vedením kavárny. Slečny barmanky jsou moc milé a tak není divu, že si zaměstnanci na spolupráci s nimi velmi brzy zvykli.

Zaměstnanci kromě samotné obsluhy hostů, kterých snad bude v dalším měsíci ještě víc, pomáhají s utíráním stolků ve dvoře, zaléváním květin, rovnáním prázdných láhví do přepravek, krájením zázvoru, trháním máty, utíráním nádobí a s dalšími činnostmi. „Bločkový systém" přijímání objednávek – tedy zapsání čísla objednávky do bločku zvládají všichni na výbornou. Eliška dokonce zvládne objednávku vyřídit i bez zapsání čísla.

Eliška má nejraději práci za barem, Fanda i Džásík rádi zapisují objednávky. Myslím, že mohu s klidným svědomím napsat, že se všichni každý týden do práce velice těší. Je vidět, že si uvědomují určitou zodpovědnost a snaží se všichni, co nejpečlivěji provést úkol, který se jim zadá. Dozvěděla jsem se, že Fanda se do práce dokonce těší natolik, že ukazoval v kalendáři, že se z květnové školy v přírodě chce vrátit už ve čtvrtek, aby nezameškal svou dopolední páteční směnu. Není tohle přesně to, čeho se snažíme dosáhnout? Ano, chceme, aby měli naši zaměstnanci pocit seberealizace, měli nějaké uplatnění a práci, za kterou dostanou i náležitou odměnu. Proto mám z prvního měsíce opravdu radost a věřím, že i ostatní měsíce budou úspěšné.

Kristýna Doležalová

Náš první týden

Projekt úspěšně zahájila Eliška Jurčová ve čtvrtek 7. 4. 2011. Jak potvrdila Elišky asistentka, obsluha jí šla dobře a stejně tak i ostatní práce. Eliška například ráno pomáhala nanosit židle a stolky ven do dvora, utírala stolky, nádobí a rovnala s Katkou (barmankou kavárny) prázdné láhve do přepravek. Mezi 11 a 13 hodinou Eliška obsloužila celkem 8 hostů. Elišce komunikace nedělá žádné problémy.

Hned druhý den vystřídal Elišku v práci František Doležal. Na rozdíl od Elišky má drobný problém s komunikací, ale rozhodně to není problém neřešitelný. Hosté byli vstřícní a chápaví a František se moc snažil. Bohužel páteční dopoledne je co do návštěvnosti skutečně nejméně frekventované, kromě rodinných příslušníků František obsloužil pouze jeden mladý pár. PROTO NEVÁHEJTE A PŘIJĎTE SI DO KAVÁRNY POSEDĚT A K DOPOLEDNÍ KÁVĚ I NĚCO MALÉHO ZAKOUSNOUT. Vzhledem k menší vytíženosti měl František šanci se více seznámit s prostředím, což je pro něj důležité. Verunku (barmanku v kavárně) musíme moc pochválit, je velmi komunikativní a skvěle spolupracuje. František si ji oblíbil.

Konec prvního týdne úspěšně zakončila i Marie Náměstková tzn. Džás. Stejně tak jako ostatní připravila posezení venku na dvorku, zalévala květiny na venkovních římsách, uklízela stolky a v neposlední řadě obsloužila i 5 hostů včetně rodinných příslušníků, kteří ji přišli podpořit. Marušce práce šla dobře a důležité je, že u své práce vydržela (ani jednou neodešla od rozdělané práce k jiné), jak potvrdila její asistentka.

A NYNÍ SE PODÍVEJTE, JAK NÁM TO VŠEM SLUŠELO. Eliška a Maruška daly přednost žlutému tričku a Františka při výběru pracovního oděvu zaujala vínová zástěra.

Zápisy ze schůzek (startovní etapa duben-červen 2011)

zápis ze schůzky 27.6.2011(pdf)

zápis ze schůzky 2.6.2011(pdf)

zápis ze schůzky 29.4.2011(pdf)

zápis ze schůzky 3.4.2011(pdf)

zápis ze schůzky 6.3.2011(pdf)

zápis ze schůzky 25.2.2011(pdf)