Zajíček na koni, o.p.s.
Pomáháme k lepšímu životu všem,  kteří to potřebují
číslo transparentního účtu: 2300738014/2010

SAS - poskytujeme sociálně aktivizační služby

K dispozici jsme vám na adrese: Záhřebská 539/15, 120 00 Praha – Vinohrady, vchod do kanceláře z ulice Belgická 11
Ambulantně: Úterý: 8:00 – 12:00 a čtvrtek 8:00 - 12:00 hod
Terénně: Po - Pá 8:00 - 12:00 hod
Tel.: 774 402 474
Email: sas@zajiceknakoni.cz

Aktuality

pro podzim a zimu najdete na našem webu v Kalendáři akcí.

V týdnu od 20. do 27.7. 2013 proběhl v Bučovicích další turnus našich táborů. Tentokrát byl program připravený pro děti z FOD Klokánek. Jezdeckého tábora se zúčastnilo 9 dětí, pro které byl každý den připraven koňo program. Všechny děti nás velmi mile překvapily, tím že se během týdne naučily samostatně se postarat o koně a to od nasazení ohlávky ve výběhu, přes dovedení koně, vyčištění až po sedlání. Na konci týdne již všichni statečně klusali na jízdárně a též samostatně vedli koně při krokové vyjížďce v přírodě.

Děti se učily nejen teoroii o koních, ale také měly s naší Jitkou N. (které opravdu moc a moc děkuji!!!) výtvarku, při které si vyráběly krásné věci. S naším novým vedoucím Jindrou děti podnikaly výpravy do lesa a stavěly si podle svých představ velké lesní stavby.
Ve středu na děti čekalo velké překvapení v podobě skákacího hradu od firmy Cocacola! Všechny děti byly tímto dárkem nadšené a středa se tak nesla ve skákácím duchu.
Poslední večer, když byl dopečen poslední buřt, děti vyrazily za pokladem. Ten však hlídali dva stateční rytíři, kteří na konec svedli o poklad souboj a tak děti viděly i představení šermu, za které moc děkujeme Mirkovi K. a Jindrovi N.
 
Již  nyní se moc těšíme, až k nám děti z FOD Klokánek opět přijedou.
 
FOD Klokánek FOD Klokánek
Hned na první Zajíčkův tábor navázal druhý turnus pobytů a to jezdecký pobyt převážně pro děti z našeho programu Pomoc na blízko. Na turnuse byly děti zdravé i děti s handicapy, děti z PNB a děti zcela bez znevýhodnění. Takže zase dokonalá integrace :-) Děti jezdily na koních, trénovaly na jízdárně, staraly se o koně, navštívily jezdecké potřeby ve Voticích, chodily si hrát do lesa, hrály hru o poklad. Týden plný zážitků, prostě tak, jak mají opravdové prázdniny vypadat :-) Děkujeme EY a dalším sponzorům Pomoci na blízko, že tolika dětem umožňují trávit tak krásně jejich volný čas...
 EY ADASTRA   Kuchyně Oresi
7.-14. července proběhl v Bučovicích první letošní tábor. Celý týden za krásného počasí děti v dopoledních hodinách absolvovaly terapie jízdou na koních a další terapie. Letos byly terapie nově koncipovány a tak si děti užili nejen krásné hudby, příjemného malování a ležení v trávě, ale i chodění s koníky na jízdárně a správného cvičení. Celotáborová hra týkající se letos nejvíce koní dopadla pro všechny skupinky výborně: vyrobily si své stáje a za celý týden se toho koních dozvěděly opravdu hodně a navíc od profesionálů. Navštívila nás paní veterinářka, pan kovář, řekli jsme si téměř vše o životě koní a vztazích mezi nimi. Tábor zakončila velká nedělní událost, kdy zavítali do Bučovic herci Miroslav Etzler a Martin Kraus, kteří se stali patrony Zajíčka na koni.
 
DĚKUJEME VŠEM DOBROVOLNÍKŮM ZA  VÝBORNOU PRÁCI NA TÁBOŘE!! Děkujeme (bez pořadí důležitosti :-)):  Lence Ciprové za její premiéru náročné organizace koníků a lidí, Filipovi za koníky a držení Efeby kováři, Martinovi za koně a ochotu vždy pomoct, Michalovi za koně a spoluorganizaci Lucčiných narozenin, Silvestru Splavcovi za nesení Lucky na nosítkách, Jitce Nehasilové za koně, Lucce Pytlové za koně a za hezkou komunikaci s klienty, Lucce Pertlové za krásné terapie, Lucce Pokorné za koníky a krásné ranní představení, Kačce Číhalové za koníky a za Honzíčka, Míše Huslarové za super arte pro maminky s dětmi a za organizaci bazaru, Heleně Krejčíkové za psaní této aktualitky, Zuzce Ludendorfové za mimořádné sportovky pro všechny, Lucce Černé za její vydařenou premiéru  s muzikoterapií, Martině Krejčíkové za zvládání dětského harému, Slávce Náměstkové za výbornou kuchyni a silné nervy, Janičce Štikové za pomoc v kuchyni a trpělivost, Jurkovi Sváčkovi za řešení technických problémů. Děkujeme Markétě Šulcové a Verče Náměstkové za organizaci tábora a koní. 
DĚKUJEME VŠEM SPONZORŮM.
 
Jaké překážky v každodenním životě musí překonávat lidé se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením, si mohli na vlastní kůži vyzkoušet ti, kteří se Zajíčkem na koni navštívili interaktivní výstavu "Moje Cesta" v Praze v Holešovicích.
Děti si vyzkoušely jaké to je pohybovat se na vozíku v bezbariérovém bytě, na speciálně vyrobené dráze demonstrující ulici se všemi překážkami projít bez použití zraku, také jak spolu komunikují lidé se sluchovým postižením, na speciálně upraveném hřišti, bez použití zraku  si zahrát "fotbal" s ozvučeným míčem, zahrát si stolní hry a mnoho dalšího. Pracovníci kteří nás výstavou provázeli byli velmi milí, vstřícní a obětaví.  Výstava sklidila u našich dětí velký úspěch.
 

Zajíček na koni má od letošního července hned dva patrony. Stali se jimi známí herci Martin Kraus a Miroslav Etzler. Oba navštívili v neděli 14. července 1. turnus Letního integračního tábora v Bučovicích a strávili zde skoro celý den s malými klienty Zajíčka a jejich rodiči. Vyzkoušeli si vodění koní při terapeutických jízdách – Maruška-Džásík i Martin byli z jejich doprovodu nadšeni, zkusili uhádnout záludné hádanky od Erika – ještě budou muset trénovat :-) a pochutnali si na čerstvě opečených buřtech.

Proč si Martin a Mirek vybrali právě Zajíčka na koni? Odpověď je jednoduchá. Martin Kraus od malička vyrůstal na statku s koňmi a koně jsou jeho srdeční záležitost, jak sám říká: „U Zajíčka se mi hlavně líbí myšlenka spojit koně a děti a pomoci jim terapií, která je uklidní a pomůže jim i fyzicky". I Miroslav Etzler, Martinův velký kamarád, má už s handicapovanými lidmi zkušenosti a líbí se mu, že Zajíček na koni spojuje děti handicapované se zdravými. A tak když se jim naskytla příležitost podílet se na dobré věci, neváhali a připojili se k nám.

Návštěva Bučovic pro ně byla tuto neděli první, ale rozhodně ne poslední. Určitě se zase zúčastní některé z našich akcí a příští rok s námi oslaví Zajíčkovy 10. narozeniny. Jak? Nechte se překvapit :-)

Video z VIP zpráv najdete zde v čase 5:40 http://play.iprima.cz/iprima/392019/all

fotogalerie

V neděli 23.6.2013 pozval Zajíček na koni o.s. všechny přátele i nové kamarády na výlet s koníky do přírodního parku Čeněk v Praze 9. Počasí nám přálo, sluníčko svítilo, na nebi nebyl ani mráček a tak se sešlo mnoho princezen a princů, kteří si přáli dojet na koni pro draka. Když dorazili přepravníkem koně z Bučovic u Votic a nové děti se s nimi seznámily, všichni jsme vyrazili na cestu. Ta vedla kolem pole , rybníka Martiňáku, golfového hřiště až na louku s malou rozhlednou a dalším krásným rybníkem. Děti se cestou střídaly v jízdě na 4 koních od těch nejmenších, které jely na Máje, po ty větší které vezl Kryštof, Sára a ty největší princezny a prince vezl Atos. K rozhledně jsme dorazili kolem poledne a tam se děti po lehkém obědě pustily do her, malování voskovými pastelkami a ty které měly obrázky draků a koní hotové, dostaly „Diplom za krásnou jízdu na koni“ a malého létajícího dráčka. V té pravé chvíli se zvedl vítr a tak jsme dráčky vypustili na oblohu a na koních se vydali na zpáteční cestu, kterou však výlet nekončil, protože děti měly ještě slíbenou prohlídku farmy . Její majitelka dětem ukázala králíky, ovce, kozy, kachny, slepice a samozřejmě kočky a velkého psa , který vše hlídal, takže kromě dráčků a koní se pražské děti seznámily se spoustou dalších domácích zvířat a dle výrazů v dětských očích si myslím, že výlet se povedl.

Monika Splavcová

DSC 01 DSC 02

fotogalerie

7. - 14.7. Bučovice u Votic je v neděli 7.7. od 16.00 do 18.00. Dřívější příjezd není možný. S sebou nezapomeňte bezinfekčnost.

Těšíme se na všechny účastníky :)

Že se dá zažít něco neuvěřitelného i v samotném centru Prahy, poznali ti, kteří se vypravili se Zajíčkem na koni na divadelní představení Čarokraj do Národního divadla. Čekali byste vážnou atmosféru historické budovy, ale místo toho jste se doopravdy ocitli v jiném světě. Ne ve své fantazii, která podlehne kouzlu umění, ale v opravdovém, zcela reálném a hmatatelném Čarokraji. Už samotný vstup do tohoto jiného světa je dobrodružný. Před divadlo si pro vás přiskákají Žabáci a odvedou si vás do podzemí Národního divadla, kudy se do Čarokraje vstupuje. Je to takový mezistupeň mezi naším světem a rájem, ve kterém se nakonec octnete. Něco jako dekontaminace a částečná příprava na to, co vás čeká. Podzemí není nikterak přívětivé, ale vládne zde klid a příšeří, občas zahlédnete Vlkodlaka nebo Baziliška. Tím jak stoupáte z podzemí výš a výš, přibývá světla a příjemných zvuků. Nakonec projdete spojovacím tunelem a vyjdete na jeviště divadla. Před vámi však není hlediště Národního divadla, ale Čarokraj, který se nedá popsat. Ať jste velcí nebo malí, spadne vám čelist a na celou hodinu a půl zůstanete v úžasu koukat, že něco takového může existovat (díky Marku Ivanovići, bratrům Formanům a mnoha dalším). Vyslechnete si (bájné bytosti samozřejmě zpívají) jeden příběh, který se v Čarokraji udál, poznáte kdo tu žije a co tu roste. A když to všechno skončí, nechce se vám tento svět opustit. Můžeme vám však doporučit, dokud existuje, běžte se na Čarokraj podívat.

Markéta Ibrahimová, maminka

carokraj carokraj
carokraj carokraj

19 zaměstnanců společnosti Vodafone využilo v rámci firemního Dne pro neziskovku možnost pomoci a 20. června přijeli k nám do Bučovic. Počasí bylo náročné, čtvrtek byl snad nejvíc horkým dnem z celého týdne. Přesto se za ten den udělal velký kus práce a odměnou dobrovolníkům byl nejenom pocit z dobře odvedené práce, ale také vlastnoručně nasbírané jahody z naší zahrádky a prohlídka našeho areálu spojená se zajímavým vyprávěním Markéty a Veroniky o naší práci, klientech a koníkách.

Díky všem, kteří nám pomohli, práce v Bučovicích se zase posunuly o kousek dál.  Máme již vyklizený nepořádek a starou slámu z budoucí společenské budovy,  nové cedule pro lepší orientaci cestou k nám, nainstalované buňky pro klienty, připravenou kuchyňku a mnoho dalšího.

fotogalerie

Ne, nejde o žádnou kovbojku, statek v Bučovicích nebyl v ohrožení.  To jen sedm statečných žen z DM drogerie přijelo v úterý 18. června na firemní den. Původní termín, naplánovaný na začátek června, byl kvůli extrémním dešťům zrušen, a nahrazen tímto dnem, který byl pro změnu extrémně horký.  Ale dámy se toho rozhodně nezalekly a statečně se chopily motyček, lopat, vidlí a dalšího nářadí, aby nám pomohly sházet staré seno z půdy, vyčistit a zkontrolovat ohrady či opečovat zeleninovou zahrádku. Jako bonus si zblízka vyzkoušely jaké to je, převádět stádo koní z ohrady do ohrady. Jejich práce nám moc pomohla a doufáme, že i ony si odnesly pěkné zážitky :-)

fd-dm fd-dm 
fd-dm  

Lilo jako z konve, bez přestávky celý den... Ale Koblížkům to nevadilo. Sešlo se nás asi třicet lidí a za vydatného deště jsme vyrazili na procházku do lesa. Děti se střídaly na konících, kutálely velikého Koblížka, potkávaly zvířátka... Kdo nakonec Koblížka snědl? Liška? Děti? Dobrovolníci? Všichni! Děkujeme Votické pekárně za koblížky, Áje Vernerové za nalíčení zvířátek, dobrovolníkům, že se dali v dešti nalíčit a Míše Huslarové za dešťovou arteterapii :-)

fotogalerie

V pátek 24. května jsme se Zajíčkem navštívili naše Národní Divadlo v Praze. Prohlídka byla s výkladem celé historie divadla od úplného počátku po současnost. Měli jsme možnost se podívat na základní kameny divadla, shlédnout obdivuhodnou výzdobu interiéru divadla, sednout si do hlediště a sledovat přípravy na večerní představení na těch slavných prknech, nad kterými nešel přehlédnout nápis Národ Sobě.

 

   
   

Občanské sdružení Zajíček na koni Vás zve
v neděli 23.6.2013
na výlet s koníky s názvem:
„Princové jdou pro draka a princezny taky“
Zveme všechny prince a princezny na procházku do přírody spojenou s jízdou na koni,
zdoláním rozhledny a hledáním malých dráčků, které na závěr výletu
vypustíme na oblohu.
Kdo bude chtít, může se obléci jako princezna či princ, kteří ovšem v tomto oblečení zvládnou jízdu na koni běhání v lese a na louce. Všechny děti, které budou jezdit na koních si musí přinést vlastní přilbu (stačí cyklistická). Půjdeme trasu dlouhou asi 4,5 km a v poledne si uděláme přestávku na oběd, který si přineseme sebou a pak zase půjdeme dál. Během cesty nás čekají i hry pro starší děti a tak je výlet vhodný skutečně pro děti od kočárků (trasu zvládnou) až po náctileté…
Sraz v 10.30 hod. v ulici Arnošta Valenty, v Praze 9 na Černém Mostě, pod autobusovou zastávkou Doležalova - číslo busu: 223,273,296.
Předpokládaný konec cca kolem 15.30 hod. V případě velmi špatného počasí se v den konání akce informujte na tel.: 605 466 166, jak to vypadá přímo na místě.
Více informací a přihlášení (nutné) u pí.Moniky Splavcové: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefon: 605 466 166 (sms)

Výlet je zdarma, příspěvky na krmení pro koníky jsou dobrovolné a velmi za ně děkujeme!

Akce se koná za podpory: EGAP
Děkujeme dalším sponzorům za to, že nám pomáhají pomáhat dětem s handicapy.

zajicek-v-praze

V sobotu ráno to vůbec nevypadalo pěkně, lilo jako z konve...ale správný zajíček se ničeho nebojí, a tak se jich do Bučovic sjelo docela dost!

Přivítala je hodná bučovická víla a provázela je celý víkend. A pak už bylo jen tepleji a tepleji...až se všichni téměř upekli. Koníci byli rádi, že jim děti přivezly zdravé mlsání a hezky je za to povozili. U hříbátek se dětem líbilo nejvíce. S výtvarnicí Míšou si kluci vyrobili stříbrné a zlaté meče, aby s nimi mohli bránit holčičky, křehké květinky. Ty si zase vyráběly korálky na krk a náušničky. Všichni si vytvořili pěkné obrázky technikou frotáž a květinkové přáníčko pro maminku. Také se střílelo z malé kuše. S Markétou a Helčou si děti pěkně protáhly tělíčka při muzikoterapii spojené s arteterapií a tancem a s Luckou si zazpívali při kytaře. Nakonec hodné dětičky pomohly najít víle ztracené květinky, které odnesl silný vítr až k jízdárně...za odměnu si pak  každý aspoň jednu kouzelnou kytičku odnesl.  Odpoledne se všichni spokojeně odebrali do svých domovů. Těšíme se na vás zase příště!

fotogalerie

Podívejte se na krátké video a pokud se vám u nás líbí, přijeďte nám pomoci tábořiště postavit o víkendu 15. a 16.červen :-) Více informací u sl. Veroniky Náměstkové

Siemens 17. květen je Mezinárodním dnem dobrovolnictví. Čím dál více firem bere vážně svou společenskou odpovědnost a zapojuje se do aktivit neziskových organizací. I my jsme tento den v Bučovicích přivítali 17 dobrovolníků ze společnosti Siemens, kteří nám přijeli pomoci se zkrášlováním tábořiště. Počasí jim přálo a tak se mohli s chutí pustit do práce. Kopali, čistili, umývali, shrabovali… a ničeho se nelekali J Odměnou jim pak byl nejen dobrý pocit z odvedené práce, ale také výborná zelňačka paní Slávky, vlastnoručně opečené buřty a voňavý Medovník, který jsme dostali darem od společnosti Vizard. Všem, kdo přijeli, moc děkujeme, a pokud nás budou chtít podpořit i příští rok, budeme opravdu rádi! 

fotogalerie

Koncem března svou práci v kavárně ukončila Eliška, v dubnu si o její směny rozšířila práci Verunka a na přelomu dubna a května jsme se seznámili se sympatickou Terezkou, kterou jsme záhy přijali do našeho pracovního kolektivu. Jsem rádi, že budeme moci další šikovné mladé dámě zprostředkovat tuto pracovní zkušenost. Terezka je 18-ti letá usměvavá a milá dívka a u „přijímacího pohovoru“ zaujala rovněž pana majitele kavárny. Terezka je tedy do projektu přijata a v pondělí 13.5. měla svou první směnu. Tak jí přejeme, ať se jí u nás líbí, ať jí jde práce pěkně od ruky a baví ji.

Více informací o naší nové pracovnici najdete zde.

nová pracovnice kavárny - Terezka nová pracovnice kavárny - Terezka

Kdo že je Koblížek? Je to ten zlobivec, co utekl dědečkovi a kutálel se kutálel, potkal vlka, medvěda, pejska a nakonec si na něm smlsla liška? A kdo si na něm smlsne na den dětí 2013?
A nebo je Koblížek někdo úplně jiný? My si na to posvítíme…koblizek
Společně s Koblížkem půjdeme po stopách zakutáleného koblížka. Děti si budou toho velikého koblížka kutálet s námi a ten čtyřnohý nás bude zvesela doprovázet.
Sraz v 10.00 na našem tábořišti při Stáji Artuš v Bučovicích.
Procházka do lesa po stopách koblížka, vození dětí na koních, výtvarka, malování na obličej, procházka do výběhu s výkladem a seznamka s koníky…
Předpokládaný konec cca kolem 15.00. Za deště se akce nekoná. V případě špatného počasí se v den konání akce (ještě než vyjedete) informujte na tel. 731 009 645, jak to vypadá přímo na místě. Výtvarnou terapii vede odborná terapeutka Mgr. Michaela Huslarová.
Více informací, přihlášení (nutné) u paní Markéty Šulcové: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., telefon: 731 009 645
Vstupné: (je vždy použito na potřeby našeho tábořiště)
Dítě s handicapem 0,-
Dítě zcela zdravé 200,- jeho další sourozenec 100,-
pokud další sourozenec = individuálně.
KPZ – 50 kč dítě, s handicapem 0,-

Další akce – Víkend v sedle se koná 22. – 23.6. 2013. Více informací a přihlášení u paní Moniky Splavcové Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Právě jsme u deváté lekce. Učíme se názvy oblečení a na pondělní lekci jsme vařily barvy. Jak nám to šlo, se můžete podívat do fotogalerie...Těšíme se na letní kemp s fráninkou.
 
ředitelka
tel.: 731 009 645
 
Helena Krejčíková
pracovnice Sociálně aktivizační služby
tel.: 774 402 474
 
Simona Javůrková
Fundraiser
tel.: 702 053 141
 
Martina Krejčíková
Asistent projektu Pomoc sociálně slabým
 
Nadia Moravkova
Kontakt pro klienty
tel.: 603 224 298
 
 Alice Vernerová
Koordinátor projektu Kavárna,
Arteterapie
tel.:
603 393 360
 
Nahoru