Zajíček na koni, o.p.s.
Pomáháme k lepšímu životu všem,  kteří to potřebují
číslo transparentního účtu: 2300738014/2010

SAS - poskytujeme sociálně aktivizační služby

K dispozici jsme vám na adrese: Záhřebská 539/15, 120 00 Praha – Vinohrady, vchod do kanceláře z ulice Belgická 11
Ambulantně: Úterý: 8:00 – 12:00 a čtvrtek 8:00 - 12:00 hod
Terénně: Po - Pá 8:00 - 12:00 hod
Tel.: 774 402 474
Email: sas@zajiceknakoni.cz

Aktuality

V pondělí jsme se se školáky a členy našeho Klubu přátel Zajíčka sešli na Černém Mostě v bowling baru, abychom si všichni společně zakouleli. Do hry byli zapálení jak malí, například Eliška, tak velcí, ke kterým patří naši přeborníci: Fanda a Verunka. Myslím, že byla velká legrace, jak byl sváděn boj o první místa :-)

Děkuji všem za účast a těším se na příště!

Ze Zajíčku Martina Krejčíková

KPZ

středeční kurz, si přečtěte zde :-)
Pondělní kurz pro pokročilé děti běží beze změn...

fráninka fráninka

Máme tu nový rok a já bych při té příležitosti ráda shrnula rok minulý z pohledu firemního dobrovolnictví. Rozhodně je o čem psát, protože loňský rok byl na dobrovolníky opravdu štědrý. Od března do října se u nás během 10 firemních dní vystřídalo 8 firem s celkovým počtem 169 dobrovolníků! Některé z firem přispěli i zakoupením materiálu, jeden firemní tým adoptoval koníka Blacka a „zachránil“ ho tak dětem před prodejem. Je neuvěřitelné, kolika lidem nebyla lhostejná naše práce a pomohli nám – moc si toho vážíme!

I díky tomu se loni v Bučovicích udělal velký kus práce. Jsou nově natřené boxy pro koně a kuchyňka a chatka pro klienty. Dobrovolníci opravili příjezdovou cestu, vyrobili navigační cedule a pomohli nám s péčí o zeleninovou zahrádku, která pak posloužila dětem na táborech. Tábořiště pro letní tábory bylo včas a vzorně připravené vč. nových buněk pro klienty a stejně tak nám pak dobrovolníci pomohli s úklidem po sezóně. Velký (a těžký) kus práce se udělal také na bývalé hospodářské budově, ze které budujeme společenskou budovu pro naše klienty. Za to patří všem velký DÍK!

Podle dotazníků, které nám při každém firemním dni dobrovolníci odevzdávali, se i jim u nás líbilo. Oceňovali hlavně krásnou přírodu, příjemné prostředí a náš milý přístup – to nás velmi těší a slibujeme, že ho budeme mít i nadále :-) Těšíme se tedy, co nového nám letošní rok v Bučovicích přinese, kolik zajímavých lidí budeme moci opět poznat a co všechno se letos podaří pro naše klienty vybudovat. Nová sezóna začíná v březnu (či dubnu, podle počasí) a tak tedy: „Na jaře na viděnou, přátelé!“

Na závěr připojuji ještě milý dopis od paní Kříženecké z firmy Siemens, který nás velmi potěšil…

Eva Dlabalová

Dopis Siemens

 

Firmy, které nám letos pomohly:

T-Mobile siemens buddybet Everesta, s.r.o.
dm drogerie markt Vodafone Czech Republic a. s. Telefónica Czech Republic, a.s. GlaxoSmithKline, s. r. o.

bylo přesunuto z Božího Daru do Velké Úpy u Pece pod Sněžkou. II.turnus pak probíhá normálně na Božím Daru.

Těsně před Vánocemi a během nich a ještě po nich jsme rozdělili díky mnoha lidem kolem nás veliké množství dárečků opravdu potřebným dětem. Děkujeme VŠEM, kdo se jakkoli podíleli na této krásné a asi již tradiční vánoční nadílce...

nadílka radost
dárečky

Fráninka pro nejmenší začne v pondělí 6.1. 2014 - pokročilí od 16.15. Naši opravdu nejmenší začnou ve středu 15.1. od 10.30 jako vždy. Fráninka pak vůbec nebude v týdnu 20.1. -24.1. neboť je "Zajíček na koni" na zimním táboře.

Znovu začneme zase 27.1. 2014
A bien tot :-)
Markéta

V předvánočním čase, ve středu 18. 12., jsme navštívili představení Caveman v divadle Palace. Bylo to představení plné smíchu, hlavním tématem byly rozdílné charaktery mužů a žen. Vřele všem doporučujeme.

Se smíchem jsme později pokračovali v nedaleké hospůdce Novoměstského pivovaru.

Těšíme se na další takové večery, těšíme se na milou společnost našich dobrovolníků a partnerů našich projektů.

V neděli 15. prosince jsme se Zajíčkem navštívili míčovnu Pražského Hradu,kde se konalo vánoční představení souboru Chorea Bohemica. Chorea Bohemica je hudebně-taneční soubor čerpající z lidové tradice, kultury a lidové slovesnosti. Představení bylo okouzlující, plné barev, zpívaly se koledy, cinkalo na zvonečky, zkrátka velmi příjemné naladění vánoc.
 
 Vánoce s Choreou Bohemicou
Více ve fotogalerii

PF 2014

PŘÁNÍČKA VYRÁBĚNÁ V KAVÁRNĚ při workterapii

ÚSPĚŠNÉ ZAKONČENÍ ROKU 2013 V KAVÁRNĚ

Ve čtvrtek 19. prosince se v kavárně Café Louvre v Galerii konala akce pana starosty Prahy1 anaši pracovníci byli požádáni, aby se této akce zúčastnili a pomohli s obsluhou. Terezka, Veronika, Maruška a Adam se na obsluhování moc těšili. Nejprve na nich bylo vidět, že jsou trochu nervózní, ale to trvalo jen krátce. Velice rychle se rozkoukali a na „place“ obsluhovali perfektně. Na bar nosili objednávky od jednotlivých hostů a všechny je též sami vyřizovali. Večer se velice vydařil. Každý si mohl vyzkoušet, jak to opravdu na velkých akcích chodí. Není to lehká práce, když je hodně hostů, musí se obsluha ohánět. Zvládali to ale perfektně a bylo vidět, že je to velice baví. Dokonce si mohli obsloužit i samotného pana starostu, který se nechal vyfotit se všemi našimi pracovníky.

kavarna

Na ostatní fotografie se můžete podívat ZDE

Akce se moc líbila (zpětná vazba od asistentů):

Jen bych chtěla pochválit včerejší akci v Louvru.
Veronika si konečně vyzkoušela, co to je opravdová práce, jsem za to moc ráda.
Bohužel jsme museli odejít jako první už ve 21 hod. kvůli dopravě, což nás dost mrzelo.
Poděkujte prosím případně naším jménem i vedení Cafe Louvre, že nám tuto zkušenost umožnilo.
Rádi se zúčastníme nějaké další!

S pozdravem

Jitka Bílá (asistentka Verunky Bílé)

----------------------

I nám se to moc líbilo! Po překonání počátečního strachu se Terka úplně bez problémů sama chopila obsluhy beze mě a já z toho měla velikou radost. A jsem na ni pyšná, jak to dobře zvládala. Bylo nám tam dobře, děkujeme Vám.

Jana Jeřábková (asistentka Terezky Jeřábkové)

 

POSLEDNÍ SCHŮZKA

Týden předtím, 12. prosince, proběhla poslední schůzka tohoto roku. Chtěli jsme se tentokrát sejít na nějakém neobvyklém místě, a tak jsme vyzkoušeli čajírnu a kafírnu Siva u Staroměstského náměstí. Po cestě jsme si mohli prohlédnout vánoční strom a správně se vánočně naladit. I schůzka byla ve vánočním stylu. Mimo klasických výplat a ostatních administrativních záležitostí jsme si předali dárečky a popovídali jsme si u dobrého čaje či kávy. K tomu si každý mohl jako dárek od Zajíčka objednat dobrý medovníček.

Rozpis směn do konce roku:

23.12. - zavřeno

24.12. - volno

25.12. - Veronika (15:30-18:30)

26.12. - Veronika (13:00-16:00)

27.12. - Adam (15:00-18:00)

30.12. - Terezka (15:00-18:00)

31.12. - Adam (15:00-18:00)

1.1.     - Veronika (15:00-18:00)

2.1.     - zatím volno (František nebude v Praze) - možná si někdo vezme směnu místo něj!

3.1.     - Adam (15:00-18:00)

Ještě když jsme mívali koníky v Šestajovicích, zavedli jsme krásnou a milou tradiční akci Vánoce u koní. V Šestajovicích jsme se scházeli na Štědrý den dopoledne přímo ve stájích, abychom koním popřáli krásné Vánoce, nasypali jim do žlabů mrkve a jablka....
V Bučovicích se sejít na Štědré dopoledne nemůžeme, ale to nám nevadí. Sešli jsme se v sobotu 14.12. v hojném počtu 22 rozradostněných dětí a mnoho milých dospělých. Paní učitelky ze Speciální školy Trávníčkova Praha 5, se kterými dlouhodobě spolupracujeme, přivezly klubko neposedů, přijeli naši stálí klienti, přivítali jsme i několik nových tváří a také přijela Panenka Maria s Ježíškem.
 
Kolem 15:00 jsme byli na místě všichni. Abychom se po studené cestě zahřáli, čekal na nás čajík a svařené víno. Po té jsme se vydali do stájí a do výběhů. Tady děti obdarovaly koníky a protože byla sice zima, ale opravdu hezky, vyhrály si děti dlouho s koňmi. Verča Náměstková měla pro koně spoustu suchého chleba a dětem vyprávěla o tom, co dělají koně v zimě, co v zimě žerou a jak vlastně zimu přežívají všechna zvířata v přírodě. Děti pozorovaly koníky, kteří již měli zimní kabáty, sledovaly, jak se spolu honí po stráních i jak se perou :-) Po návratu do tábořiště na nás čekalo překvapení od společnosti Ernst and Young. Obrovský pětimetrový strom přímo na parkovišti. Navíc Jurka Sváček jej pro nás rozzářil světýlky a pod stromky nandal další mrkve a jablka pro zvířátka v lese. Chytili jsme se za ruce a zpívali jsme kolem stromku koledy a někoho z neposedů napadlo i kolo kolo mlýnský. Z toho měli radost hlavně maličcí účastníci zájezdu :-) Po koledách nastal čas vyrazit do Betléma. Cestou necestou jsme se vydali na pouť. Směr nám ukazovaly svíčky rozmístěné podél cesty ve skleničkách. U každé čekal na děti malý úkol. Zajímavé je, že děti bavilo daleko více hledat svíčičky a předčítat úkoly, než je pak plnit. To už většinou byly v trapu a úkoly jsme plnili my, dospěláci. Do Betléma jsme sice nedošli,ale jesličky s Ježíškem a jeho maminkou jsme našli. Panenka Maria na nás čekala na začátku lesa u velikého krmelce. Ježíšek se pokakal a tak maličko brečel, ale radostný křik dětí nad dárečky v jesličkách nepřebrečel :-) Zazpívali jsme Ježíškovi Narodil se Kristus Pán, on se ukonejšil a děti mohly rozbalovat. Každý našel Kukyho, nebo Fanynku nebo Františka a radosti bylo ažaž. Potom ještě děti nasypaly do krmelce chleba od dobrovolnice Jany Dědovské a jablka a mrkve. Díky Martině Krejčíkové, že všechno nakoupila a že hrála hlavní roli Panenky Marie :-) !!
 
Nakonec jsme si popřáli krásné a milé svátky a všichni se rozjeli domů. Nesmírný obdiv patří paním učitelkám ze školy Trávničkova Praha 5: Míše Huslarové a Iloně Kafkové, že ve svém volném čase jedou se svými svěřenci, kteří se jinak moc z Prahy nedostanou, na celý den do přírody. Děkujeme společnosti Ernst and Young za stromek a mnoho dárků pro děti a finanční příspěvek a firmě NOE za překrásné plyšáčky Kukie, Fanynky a Františky. Všechno je rozdáno, ze všeho je radost.... Děkujeme společnostem EGAP a ADASTRA za podporu akce.
Noe EGAP ADASTRA
 
Vánoce u koní 2013
Blíží se koncert Chorea Bohemica. V neděli 15.12. se sejdeme ve 14.30 před Míčovnou Pražského Hradu. S sebou zvonečky a rolničky, zabalený dárek (na každé dítě jeden) a polštářek pro dítě na sezení.  Těšíme se.

Jak je na Vánoce ve stájích? Jaké to je v zimě ležet na seně? A jaké teplíčko dýchala zvířátka na maličkého Ježíška?

Přijeďte se podívat do stájí na Vánoce :-) Oslavíme společně Vánoce u koní...

V sobotu 14.12. se sejdeme přímo ve stájích našich zlatých koníků, kteří nás celý rok vozili a pomáhali nám. Popřejeme jim krásné Vánoce, nakrmíme suchým chlebíkem, jablíčky, mrkví...Co nesnědí koníci, to vezmeme na procházku do lesa. Navěsíme na stromky a budeme se těšit, že i lesní zvířátka budou mít radostné Vánoce.
Ve stájích i procházkou k lesním jesličkám, kam nás možná koníci vyprovodí si zazpíváme koledy. Když bude sníh, bude to krásné a když nebude, bude to také krásné :-)
A co myslíte, bude v jesličkách ležet Ježíšek? Nebo nám tam nechá alespoň pozdrav?

14.12. v 15.00 Stáj Artuš, Bučovice 19, Votice.
Přihlášení a více informací: Mgr. Markéta Šulcová 731 009 645, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

S sebou: suché pečivo (nesmí být plesnivé, prosím probrat:), mrkve, jablka a další mlsky pro koníky...

Tuto sobotu se konala, jako každý rok, Zajíčkovská vánoční dílnička pro členy klubu přátel Zajíčka a pro naše dobrovolníky. Vyráběli jsme kytičky do vlasů, brože a přáníčka pro sebe a své blízké. Celý večer proběhl v duchu přátelské atmosféry u vína, takže o zábavu bylo dobře postaráno :-)
Děkujeme všem zúčastněným za milou atmosféru a Markétce za tvůrčí nápad.
 
Martina Krejčíková
koordinátor programu pro děti
V sobotu 7. prosince se sešli děti, rodiče a přátelé o.s. Zajíčka na koni v restauraci v Malé Hraštici, kde již pátým rokem bylo pro všechny přichystáno krásně nazdobené sváteční pohoštění. Po dobrém jídle si děti mohly vyrábět papírové čertíky, andělíčky a mikuláše nebo si venku užívaly letošního prvního sněhu a koulování. Rodiče si tak mohli popovídat u kávy, čaje a výborného cukrovíčka ze zdejší cukrárny. Ve tři hodiny přišel Sv. Mikuláš a samozřejmě nechyběl ani čert a anděl. Ovšem ještě před bohatou nadílkou, čekalo na Mikuláše velké překvapení. Všichni a hlavně děti si pro něj připravili písničku a převlékli se za andělíčky. Po hromadné fotce u kapličky již proběhla tolik očekávaná nadílka. Děti byly hodné, ale našlo se i pár hříšníků, a tak i čert měl trochu práce. Krásné a příjemné odpoledne bylo ukončeno koncertem na náměstí u Kapličky, které pro místní obyvatele a i pro nás připravila paní Kortánová - majitelka Cukrářství Stáňa a Restaurace u Kapličky. Děkujeme moc všem za pomoc s organizací, velké díky patří paní Kortánové za pozvání a bohaté pohoštění a také sv. Mikuláši, že nás i se svým doprovodem přijel navštívit.
Mikulášská nadílka 

pekarna stanaV sobotu se opět uskuteční Mikulášská Besídka v Malé Hraštici v příjemné restauraci paní Kortánové. Moc děkujeme za pozvání a těšíme se.

projekt-pecujici

o.s. Zajíček na koni svolává valnou hromadu na 6.12. od 14:00, místo konání Belgická 11, Praha 2.

Milí Zajíčkové,

pojďte s námi udělat něco maličko pro své zdravíčko :-)
Zveme Vás do solné jeskyně v centru Prahy za skvělou cenu 55 kč / osoba / hodina.
Zájemci se  prosím hlaste do 15.12. na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Těšíme se na Vás
V pondělí 18.11. proběhla první Dílnička s Míšou Huslarovou. Zájem dětí a rodičů byl opravdu veliký. Máme z toho velikou radost. Vyrobila se spousta krásných věcí s tematikou Vánoc: svícínky, přáníčka, a jiné. Děkujeme moc Míše Huslarové!! 
Další Zajíčkova dílnička se bude konat v pondělí 25.11. Přijďte! :-))
 
Vánoční dílničky
 
 
ředitelka
tel.: 731 009 645
 
Helena Krejčíková
pracovnice Sociálně aktivizační služby
tel.: 774 402 474
 
Simona Javůrková
Fundraiser
tel.: 702 053 141
 
Martina Krejčíková
Asistent projektu Pomoc sociálně slabým
 
Nadia Moravkova
Kontakt pro klienty
tel.: 603 224 298
 
 Alice Vernerová
Koordinátor projektu Kavárna,
Arteterapie
tel.:
603 393 360
 
Nahoru